|
Juen Merak Edilenler
|
 
|
|
|
Kedilerde Aşırı Duyarlılık (Hyperesthesia)
Kedilerin ruhsal ve duyusal yönden davranışları geçmiş dönemlerden beri tam olarak açıklanamayan konulardan biridir. Bu gizemli varlıkların pek çok davranışı neden ve niçin yaptığı konusunda kedi sahiplerinin aklında daima bir soru işareti kalmıştır. Ancak bazı nedensiz davranışlar bu gizemli yapıyla ilgili olabileceği gibi aşırı duyarlılık problemine bağlı olarak da şekilleniyor olabilir.
Bu davranış probleminin tanısının yapılabilmesinde kedi sahiplerine büyük görevler düşmektedir. Çünkü hayatını paylaştığı bu canlının tüm davranışlarını yakından gözlemleyebilen kedi sahipleri neden ve niçinlerin cevabının bulunmasında en iyi ve doğru veriyi toplayabilecek kişilerdir.
Birçoğumuz hayali avına pati atan veya oradan oraya koşup duran bir kediyle karşılaşmışızdır. Ancak bu davranışın normal olduğunu ve kedinin oyuncu yapısından kaynaklandığını düşünmüşüzdür. Oysa hayali avlar, ani koşuşturmalar, sakin sakin otururken vahşi davranışlar, gözlerin bir noktaya sabitlendiği bakışlar hiç nedensiz yapıldığında duyarlılık sendromu olarak adlandırılmaktadır.
Bir davranış bozukluğu olan aşırı duyarlılık sendromuna her ırktan dişi veya erkek kedilerde rastlamak mümkündür. Genellikle ileri yaştaki kedilerde görülen ve değişik derecelerde olabilen bu bozukluklar insanlarda görülen hipersensivite reaksiyonları ile benzer bir seyir göstermektedir. Hafif derecelerde hayal görme gibi bir anormallik görülebilmesine karşın ileri evrelerde manik depresif, şizofren ve delilik düzeyinde anormallikler görülebilir.
Çok şiddetli olmadığı sürece farkedilebilmesi oldukça güç olan duyarlılık promlemlerinde görülebilecek klinik belirtiler, ani nöbetler şeklinde hiperaktiflik veya agresiflik, kuyruk ve gögüs bölgesi tüylerinde dökülmeler, kuyruğunu kovalama, korkulu bakışlar, göz bebeklerinde büyüme, kaslarda seğirme, halüsinasyona bağlı sabit bakışlar, sürekli ve yüksek sesli miyavlama, aşırı agresiflik, ani gelişen sallanmalar gibi sinirsel bozukluklardır.
Bu belirtiler birkaç gün aralıklı nöbetler şeklinde görülebileceği gibi hergün tekrarlanan nöbetler şeklinde de olabilir.
Aşırı duyarlılık sendromunun şekillenmesinde pek çok neden etkin olabilir. Yapılan araştırmalar nöbetler sırasında beyinde duygusal ve yırtıcı davranışların kontrol edildiği merkezlerde anormal elektriksel faliyetlerin arttığını göstermiştir.
Kedilerde agresiflik, kendiliğinden tüy dökme gibi obsesif -kompülsif bozukluklar yanında, kaslarda patolojik lezyonlara da neden olabilen bu bozukluğun tedavisinde antikonvülsiv ilaçlarla olumlu sonuçlar alınabilir. Ayrıca çevresinde strese neden olan etkenlerin en aza indirilmesi, oyuncaklar ile dikkatini toplayabileceği oyunlar oynamasının sağlanması ve beslenmesinin düzenli olması nöbetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.
Juen pet Bilgi portalı
|
|